Bevruchtingskastjes

Hoe maak ik mijn bevruchtingskastjes gereed

VOORZIE JE KASTJES OF BEVRUCHTINGSEENHEDEN VAN NAAM, ADRES EN TELEFOONNUMMER,ZODAT ONZE VRIJWILLIGERS DESNOODS CONTACT MET U KUNNEN OPNEMEN !

De kastjes moeten:

  • A.technisch in orde zijn (niet lekken) en gemakkelijk te bedienen zijn.

  • B.voorzien zijn van een darrenrooster (aan de binnenzijde) en geen moerrooster (!). Denk aan de maat 5,2 mm.

  • C.moeten maximaal van voer voorzien zijn.

  • D.een afscherming van het voer hebben zodat er geen bijen verkleefd raken en verloren gaan.

  • E.gevuld zijn met voldoende bijen van de juiste leeftijd (jonge werksters).      *Kirchhainers en Kielers vullen met 1,5 tot 2 plastic koffiebekertjes bijen.      *Apidea’s 1 plastic bekertje;                                                                              *Mini’s 2 bekers met bijen. Andere kastjes naar behoefte.

  • F.de kastjes vullen met bijen uit de honingkamers. Wanneer dat niet mogelijk is moeten de bijen gezeefd worden via een moerrooster waarbij gelegenheid wordt gegeven aan de vliegbijen om te ontsnappen. Op deze manier komen er ook geen darren in de kastjes.

  • G.moer of dop in bevruchtingskastje? Er zijn imkers die bij het vullen van de kastjes direct een koningin laten inlopen.  Dat hoeft niet verkeerd te zijn maar onze voorkeur gaat uit naar het inhangen van een rijpe dop na het vullen van de kastjes. Na drie dagen wordt gekeken of de dop is uitgelopen. Ook aan deze methode kleven bezwaren omdat de koningin niet gezien wordt. Dit kan nog ondervangen worden door vóór de verzending, de koningin te merken en zo te constateren of het moertje naar de zin is. Het beste is dan ook altijd een paar extra kastjes met koninginnen te hebben.N.B. Wij maken de kastjes  tot 7 dagen vóór het verzenden. De doppen zijn 11 dagen oud wanneer ze in de kastjes worden gehangen zodat de koninginnen 5 tot 6 dagen oud zijn wanneer ze op de bevruchtingsstand arriveren. Dit heeft minimaal twee voordelen. In de eerste plaats kan, vlak voor de verzending, aan de uitbouw van de raatjes al gezien worden dat het kastje nog steeds een koningin bevat. In de tweede plaats kunnen de moertjes na het inzenden na maximaal 10 dagen al bevrucht zijn. Wij laten de bijen nooit vliegen voor ze naar de bevruchtingsstand gaan. De kastjes blijven dan ook gesloten. Wel zorgen we voor een koele plaats van opstelling en geven regelmatig water met een sproeier. Door op deze wijze de kastjes te verzorgen hebben we tot nu toe altijd goede bevruchtingsresultaten gehad. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen andere methoden of betere methoden zijn. Bij het inzenden van de kastjes is het zowel voor u als voor ons handig dat er gebruik gemaakt wordt van een plateau voor Kirchhainers en Kielers of  een transportkist  waar 4 of 8 Apidea’s in kunnen.

    Wil je alles nog eens rustig op een filmpje bekijken ? Klik dan op: filmpje bevruchtingskastje

    Het station is niet voor iedere imker toegankelijk.Elke verstoring kan een optimale bevruchting schaden! Slechts na overleg met het Bestuur kan een bezoek op bepaalde momenten plaatsvinden.!!

    P.S. Het is in 2021 weer voorgekomen dat er nieuwe apidea kastjes waren aangeleverd waar standaard een koninginnenroostertje bijzit en geen darrenrooster. Plaats je het bijgeleverde koninginnenrooster en niet een darrenrooster dan worden je koninginnen niet bevrucht, omdat ze niet uit het kastje kunnen!

  • terug
  • Laatste bewerking: 01-08-2021