jaar 2011

Jaar 2011

 

HET JAAR 2011 

Eind maart zijn de volken op Ameland weer bemonsterd voor AVB

11-5-2011 Op 11 mei 2011 hebben de vrijwilligers overgelarfd voor de darrenvolken van 2012. Er is overgelarfd van de L083(WF) die op de bijenstand van Wietze Faber staat. Dit is een dochter van : L083(WF)=L0720(AM) x B89(AM) :     07-L26(HJG)  x  CS0225  : 06-L41(HJG)  ins  L44(JBB)  :  .04-L02(HJG)   ins  L01(HJG) (import Neuseeland)

13-5-2011 13 mei hebben Ko de Witt, Ale Kuperus en Gosse van der Velde de volken op Ameland gecontroleerd. We waren erg benieuwd hoe de volken er bij stonden daar het in de herfst niet zo goed leek. Twee volken zagen er prima uit en hadden reeds veel darren. De twee andere volken waren wat minder maar het viel ons mee. We hebben alle koninginnen gezien. Hopenlijk kunnen we dit jaar een paar afleggers er bij maken.

16-5-2011 Momenteel zijn er 180 doppen in pleegvolken gezet. 6 personen moeten zich nog melden. Zo te zien kunnen we op voldoende darrenvolken voor

2012 rekenen en kunnen we een goede selectie maken. Als darrenlijn wordt in 2012 opgesteld: Dochters van de :

L083(WF)= L0720(AM) x B89(AM)

De L083(WF) is een dochter van de L0720. Wietse Faber heeft in 2008 bij Gosse van der Velde  overgelarfd van de L0720. Meerdere imkers hebben van de L0720 overgelarfd en zowel raszuiver aangepaard als standbevrucht uitgeprobeert, dit over een aantal jaren De resultaten waren zonder meer goed. Alle eigenschappen die men van de buckfast verlangt waren aanwezig. Zoals zwermtraagheid, rustig op de raat, zeer vriendelijk, en bovenal vitaal. De lijn is super zachtaardig en in alle weersomstandigheden te behandelen. De koninginnen geven bijna allemaal een gesloten broednest en ontwikkelen zich vroeg in het jaar De volken werden op tijd ingevoerd en moeten sterk de winter ingaan.

 

25 mei 2011 is weer overgelarfd van de koningin bij Wietze faber voor de tweede periode naar Ameland.

28 mei 2011 zijn de imkers weer in staat gesteld hun koninginnen te laten bevruchten op Ameland Ruim 500 koninginnen zijn in bevruchtingskastjes naar Ameland vervoerd. De inzenders kwamen uit Nederland, Duitsland, Luxemburg en België.

8-juni 2011. Vandaag is er weer overgelarfd voor de derde periode Ameland

10 juni 2011 De vrijwilligers Ko de Witt, Sjef van Esch en Ben Wieringa gaan vandaag op tijd naar Ameland. Er worden twee afleggers gemaakt van twee goede volken. Als er tijd is gaan de bovengenoemde personen alvast de darrenvolken nazien en voeren Wat niet gereed komt doet men op Zaterdag 11 juni. De vrijwilligers overnachten bij het pension Molenzicht waar mevrouw Brouwer hun weer hartelijk zal ontvangen.’s Avonds worden de bevruchtingsvolkjes in de auto geladen en gaan zaterdagmorgen weer op de boot naar Holwerd.

11-juni 2011 Ben Wieringa brengt de vrachtauto naar Holwerd waar de volkjes van de eerste periode worden uitgeladen en de volkjes voor de tweede periode weer ingeladen. Ko en Sjef zijn op Ameland gebleven om de werkzaamheden af te ronden. Ben Wieringa gaat met Henk Kleine vervolgens weer met de boot van 12.30 uur weer naar Ameland waar de volkjes weer op de bevruchtingsstand worden geplaatst. Dat is dan weer het einde van een werkzame dag.

Het is allemaal gegaan zoals ik hierboven reeds had beschreven Het was zaterdag koud op de pier bij Holwerd, maar er was koffie en broed en veel optimisme. Er zijn geen kastjes achter gebleven dus iedereen heeft zijn kastjes terug gekregen.

12-juni 2011 Vandaag de eerste vier meldingen binnen gekregen van de bevruchtingskastjes Alle vier hadden ze 100% bevruchting. Ik hoop dat velen zo’n resultaat hebben.

25-juni 2011 Vandaag bevruchtingskastjes voor de derde periode  naar Ameland gebracht Er zijn ongeveer 400 kastjes aangeleverd. Meer als er verwacht waren Er zijn ongeveer 40 kastjes naar Oost gegaan.

30 juni 2011 De gemiddelde percentage van de bevruchting voor de eerste twee perioden was ongeveer 84 %

7-juli 2011 Vandaag zijn Ko de Witt  en Gosse van der Velde  naar Ameland geweest om op verzoek van Ludo Moens uit België sperma af te tappen van de darrenvolken op Ameland. Ko de Witt had zijn microscoop meegenomen om de sperma op een goede manier op te zuigen. Het was een hele klus. Om 2 rietjes (voor ongeveer 20 koninginnen ) vol te krijgen zijn we toch zo’n 5 uur bezig geweest. Het was gelukkig uitstekend weer en de bijen vlogen goed. Vooral op het moment dat de darren gingen vliegen konden we geslachstrijpe darren pakken. Al met al een leuke dag en een nieuwe ervaring. Misschien worden we nog eens sperma leverancier.

8-7-2011 Vandaag zijn Marcel van der Meide, Geert van Eizenga ,Huug Bons en Henk Tolhuis met twee auto’s afgereisd naar Ameland.’s Avonds worden de darrenvolken van west en oost en de bevruchtingskastjes ingeladen. Zoals altijd overnachten zij weer bij mevrouw Brouwer van Pension Molenzicht. Men heeft er een behoorlijke klus aan gehad om de kasten ‘s avonds in de auto’s te krijgen. Tegen 23.30 uur was de klus geklaard.

9-07-2011 Vanmorgen zijn zij met de twee auto’s met de boot naar Holwerd afgereisd. Daar konden de imkers weer hun kastjes ophalen. De ouders van Marcel waren reeds aanwezig om te zorgen voor de koffie , koek en brood. Het was slecht weer deze morgen en dus weinig gelegenheid even met elkaar te kletsen En zo zit het bevruchtingsseizoen er weer op. Nu nog even de resultaten afwachten datum? Ko de Witt en Gosse van der Velde hebben sperma afgenomen van de darren op Ameland. Dit gedaan op verzoek van Ludo Moens uit België Het is een moeizaam karwei en er gaat veel tijd inzitten. Hopelijk hebben de Belgen er iets mee kunnen doen.

5 augustus 2011 Ko de Witt en Sjef van Esch hebben de volken op Ameland bemonsterd voor het onderzoek van Romee van der Zee

19-8-2011, vrijdagavond is er een workshop voor de vrijwilligers georganiseerd. Het thema is Nosema Op 26 augustus hebben de vrijwilligers een gezamenlijke barbecue.

30-9-2011 Ben Wieringa en Henk Tolhuis hebben vandaag de volken op Ameland bemonsterd en de volken voorzien van nieuwe koninginnen. Koninginnen voor de darrenlijn van 2012.

25-10-2011 Gosse van der Velde heeft de volken nagezien.

29-11-2011 Gosse en Ale hebben de volken op Ameland samen met Jan Wijnberg behandeld met oxaalzuur. Het bestuur heeft reeds weer vergaderd en de agenda bepaald voor het komende jaar in overleg met de adviseurs

14-12-2011 Vandaag een bijeenkomst gehad met de vrijwilligers van de Stichting. Onder andere het reisschema voor 2012 weer vast gesteld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *