Het Amelander rondje

Het Amelander rondje

Het “Amelander rondje” is een roestvrij stalen schijfje voorzien van een normaal vlieggat (voor werksters, koningin en darren)en een darrenrooster. Voor de mensen die op het Bevruchtingsstation Ameland de kunststofkastjes (mini’s en kirchhainers) openzetten,is zo’n rondje een enorme tijdsbesparing. Het is vaak moeilijk uit te vinden of een kastje door de imker is voorzien van een darrenrooster (soms moeten hele palletjes met kastjes gedemonteerd worden om die roosters te zien). Met het “Amelander rondje” is dit geen probleem omdat bij het openzetten van de kastjes het darrenrooster voor het vlieggat wordt gedraaid. De rondjes zijn te verkrijgen bij Bert Pranger van ‘t ielgat te Amen .

 

De kosten van zo’n rondje waren € 1,50 per stuk
rondje111

Het vlieggat in de kunststofkastjes van styropor kan met behulp van een stans gemaakt worden. Daarna wordt het rondje bevestigd. Hiervoor kan een ronde metalen buis gebruikt worden met een wanddikte van ongeveer 1,5 mm en een doorsnede van 15 mm. Aan één kant wordt de buis zover plat geslagen dat een ovale vorm als vlieggat wordt verkregen (zie tekening). Deze kant wordt verhit en dan wordt de buis door de stroper gedrukt (zie tekening).

Bert   Pranger

 

Telefoon   0592-389349

 

E-mail: info@ielgat.nl

BEVESTIGING VAN HET AMELANDER RONDJE

N.B. – Vergeet niet het “oude vlieggat” op een juiste manier te vergrendelen.  – Ook de beluchting van het kastje verdient de nodige aandacht.

terug