Invoeren koningin

Invoeren Koningin

Steeds meer imkers kopen een raszuivere koningin om daarvan eigen koninginnen na te telen. Maar ook ervaart men dat het omwisselen van koninginnen in bestaande volken niet altijd goed gaat. Men moet dus een methode toepassen die enige zekerheid geeft.    

Slechte methode 

Men moet niet proberen een jonge koningin, gekocht of zelf geteeld, tussen april en augustus vanuit een bevruchtingskastje of met een verzendkooitje, in een volwaardig volk om te wisselen. Is daar een koningin in volle legcapaciteit aanwezig dan wordt een jonge koningin meestal niet geaccepteerd en afgestoten.

Vaak toegepast maar twijfelachtig.

Net zo riskant, als direct omwisselen dus de oude koningin er uit en direct een nieuwe bevruchte koningin erin, is het invoeren in een negen dagen moerloos volk.Nadat de redcellen uitgebroken zijn en geen open broed meer aanwezig is , blijft de bijen niets anders over dan de koningin te accepteren. Doch dikwijls wordt ze net zolang geduld tot het eerste nieuwe broed aanwezig is, waaruit dan nieuwe zwermcellen ontstaan. De oorzaak kan zijn dat ze eerder een onbevredigde koningin hadden en reeds afzonderlijke omwisselcellen hebben gehad die de volksharmonie verstoord hebben.

In een kunstzwerm gaat het zeker.

De zekerste methode, of het nou gaat om bevruchte of onbevruchte koninginnen, is het maken van een kunstzwerm. Men veegt jonge bijen, van minstens 6 beter 8 of 10 ramen, van ramen met broed zonder koningin (rooster gebruiken) in een kast met kunstraat. Het mogen ook jonge bijen van verschillende volken zijn. In een verzendkooitje wordt een koningin zonder begeleidende bijen vooraf of na het vullen in de kast tussen de raten gehangen. De kast wordt gesloten en op een donkere koele plaats (15 tot 20 °C) weggezet en gevoerd met suikerwater 1:1. Na één maar ten hoogste drie dagen wordt de kast laat in de avond of ‘s morgens vroeg op zijn nieuwe plaats gezet en het vlieggat wordt geopend. De koningin en de bijen hebben dan de gelegenheid gehad een harmonische eenheid te worden en gezond te starten op onbewerkte raat. Het voeren met suikerwater bevordert het uitbouwen van de kunstraat en wekt de broeddrift op.

In een aflegger gaat het ook.

Onbevruchte en daardoor misschien niet zo dure koninginnen van telers laten zich ook in afleggers of kleinere kastjes invoeren. Om het risico zo klein mogelijk te maken doet men het volgende:

  • Aflegger, 7 tot 9 dagen voor het invoeren, maken, door 3 tot 5 overwegend  verzegelde broedramen en de daarop zittende bijen, te gebruiken.

  • Aflegger op een andere plaats zetten.

  • Op de dag van invoeren van een koningin alle redcellen wegbreken en de   koningin in een kooitje afgesloten met suikerdeeg, en zonder begeleidende bijen tussen de ramen hangen. Zo komt de koningin in een volk, dat overwegend jonge bijen bezit. De jonge bijen zullen ook een onbevruchte koningin aannemen. In een broedaflegger gaat het voor 99,9% goed’. brafl

  •   Deze methode bevalt mij het beste en ik adviseer dat ook aan de imkers die een koningin bestellen. Men wacht tot men de koningin heeft ontvangen en gaat dan als volgt te werk. Op twee of drie meter van een goed bijenvolk plaatst men een lege kast. Men plaatst uit het goede volk 3 ramen met open broed. Hierop zitten veel jonge en verzorgende bijen. Daarnaast plaatst men nog een voerraam en een kunstraat. Men klopt nog 1 of twee ramen bijen af in de lege kast. Belangrijk is dat men direct na deze werkzaamheden het invoerkooitje met daarin de koningin tussen de raten hangt . In de tijd dat de bijen de koningin bevrijden zijn de oude bijen afgevlogen en houdt men alleen jonge bijen over die niet agressief zijn tegenover de nieuwe koningin. Het beste is dit te doen op het moment dat er door de bijen wordt gevlogen. Men is vaak verbaasd dat er open broed wordt gegeven. Ten eerste heeft men dan veel verzorgende bijen ten tweede als men het invoer kooitje direct in de broedaflegger plaatst dan hebben de bijen nog geen behoefte om doppen te zetten. Nogmaals dit blijft voor mij de betrouwbaarste methode van invoeren van een nieuwe koningin.

  • Resumé:bijen3504 Tussen april en augustus geen jonge koninginnen in grote volken invoeren. Invoeren in maart of april geeft meestal geen problemen. De koninginnen eind september of begin oktober invoeren gaat ook heel goed. Waardevolle koninginnen invoeren in een kunstzwerm of broedaflegger. Wanneer men oude koninginnen wil vervangen wees er dan zeker van dat er niet reeds een jonge koningin in de kast aanwezig is. Twee koninginnen in een volk komt vaker voor dan men denkt. Als de koningin in een kunstzwerm is ingevoerd minstens een week wachten voor men controleert.

terug

Laatste bewerking: 12-12-2018